Bila Tak Cukup Tidur, Isteri Akan Gemuk.. 5 Sebab Jangan Biarkan Isteri Tidur Lambat, Pesanan Doktor Untuk Semua Suami.

Tugas seorang isteri itu tidak pernah habis. Samada menjadi seorang suri rumah atau pun bekerjaya, masing-masing menuntut pengorbanan masa yang tinggi. Menguruskan rumah tangga dan melakukan kerja lain pada masa yang sama, bukan mudah.
Perasan atau tidak, kadang kala isteri anda tidak cukup tidur pun, tambahan lagi jika mempunyai anak kecil. Keluarlah nanti keluhan dari mulut isteri ”letih.. mana ada masa nak tidur”, akhirnya isteri moody sepanjang hari kerana keletihan.
Walaupun nampak remeh, tapi ia adalah masalah kronik yang melanda hampir setiap isteri dan ibu di seluruh dunia. Jika dibiarkan bakal memberikan kesan yang tidak sihat, bukan sahaja pada emosi, tetapi tubuh badan.
Perkongsian oleh Doktor Taufiq Razif wajar dijadikan panduan oleh setiap pasangan di luar sana. Lima sebab kenapa tidak boleh membiarkan isteri anda tidur lambat atau tidak cukup tidur, salah satunya adalah bakal menyebabkan stress, depresi dan mengalami mood disorder.

Kalau isteri anda selalu marah-marah, check balik kualiti tidurnya. Kata sayangkan isteri, kalau dah ada anak tu, bergilirlah jaga, jangan harapkan isteri seorang. Jom kita ikuti perkongsian Doktor Taufiq seperti di bawah ini. Semoga bermanfaat.

Jangan Biarkan Isteri Tak Cukup Tidur
Semalam saya biar je isteri saya tidur dulu. Saya pula yang ambil giliran tidurkan anak-anak.

Ada 5 sebab kenapa saya taknak isteri saya selalu tidur lambat dan tak cukup tidur :
1. Saya kan nak isteri saya kekal ramping. Saya tahu kalau selalu tidur lambat ni akan membuatkan isteri saya gemuk ( obesity ). Ada kajian pada tahun 2004 mengatakan mereka yang tidur kurang daripada 6 jam lebih berisiko untuk gemuk dibandingkan mereka yang tidur lebih daripada 6 jam.

2. Saya kan nak isteri saya cantik macam bidadari di depan mata saya. Saya tahu tak cukup tidur hanya akan membuatkan hormon cortisol ( stress hormone ) dalam badan dia makin banyak. Cortisol ni akan break down kolagen pada kulit tau. Makin cepat kurang kolagen, makin tak elastic dan tak mulus la kulit isteri saya. Bahasa mudahnya adalah, MAKIN CEPAT TUA! Aduh!
3. Saya juga taknak isteri saya pelupa. Saya sangat perlukan seorang isteri yang boleh ingatkan saya ketika saya terlupa. Kalau dua-dua pelupa memang kucar kacir rumahtangga. Tahu tak, tak cukup tidur ni boleh buatkan seseorang tu jadi pelupa? Longterm memory otak lebih mudah terbentuk pada level tidur yang paling dalam sekali. Kalau kurang tidur, kucar kacir la sistem memori tu.

4. Saya taknak isteri saya stress, depresi dan mengalami mood disorder. Saya tahu biasanya orang ada penyakit depression dan anxiety ni biasanya tidur kurang daripada 6 jam sehari. Saya nak mood isteri saya stabil dan bahagia kerana saya percaya mood bahagia isteri saya akan mempengaruhi mood saya dan anak-anak juga.

5. Saya taknak isteri saya sakit-sakit. Kekurangan tidur yang melampau dan berpanjangan boleh menyebabkan penyakit yang sangat fatal antaranya :
– serangan jantung

– risiko nak kena darah tinggi meningkat – risiko nak kena kencing manis meningkat – sistem imun pun jadi makin lemah
Jadi saya pesan sangat kepada diri sendiri dan para suami semua, tengok tengokkanlah kualiti tidur isteri kita ye terutamanya yang ada anak kecil. Tak salah pun bergilir jaga anak kan. Tolong sampaikan pesanan ni ye.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *