Kejutan !! Pada mulanya Bayi 4 Bulan "Tertawa dengan kuat", Tetapi Selepas Foto Ini Diambil, Tiba-tiba Dia Meninggal! Ternyata Penyebabnya adalah "Hal yang Mengerikan Ini"!

Selepas Ambil Gambar Bayi 4 Bulan Ini Ketawa dengan kuat, Tiba-tiba Bayi Ini Meninggal..! Rupanya-rupanya Ini Sebabnya. Berjaga-jaga lah..

Kejutan !! Pada mulanya Bayi 4 Bulan

Kebahagiaan setiap ibu bapa mesti melihat anaknya tertawa bahagia. Tetapi apa yang berlaku kepada bayi berusia 4 bulan ini tidak dijangka! Ketawa bahkan membawa bencana kepada bayi Britain ini …

Kejutan !! Pada mulanya Bayi 4 Bulan

Evan Summerfield adalah nama bayi berusia 4 bulan. Pada masa itu, kedua-dua ibu bapa sedang bekerja, jadi mereke terpaksa hantar kepada pengasuh dan mempercayai mereka. Tetapi tiba-tiba malam tadi, Evan demam tinggi dan dikejarkan ke hospital. Selepas doktor membuat pemeriksaan, Otak dan tulang belakang Evan telah dijangkiti kuman dan virus. Doktor kemudian memberi ubat itu dan membenarkan Evan berehat di rumah.

Kejutan !! Pada mulanya Bayi 4 Bulan

Selepas pulang ke rumah, Evan tiba-tiba terperanjat. Keluarga yang melihatnya juga menjadi tenang, kerana tidak merasakan masalah serius dalam tubuh Evan. keesokkan harinya, mereka juga mengambil gambar Evan ketawa. Tanpa diduga, kira-kira pukul 9.20 pagi, Evan tiba-tiba tercekik dan ketika dalam perjalanan ke hospital, dia meninggal dunia.

Kejutan !! Pada mulanya Bayi 4 Bulan

Apakah jangkitan kuma dan virus si otak dan tulang belakang?

Adalah jangkitan pada meninges (membran yang meliputi otak dan saraf tunjang). Apabila tersebar, Ia akan membengkak disebabkan oleh jangkitan. Tiga gejala ini dapat diperhatikan dengan demam, sakit kepala dan leher yang terasa kaku. Dan kulit juga mungkin kelihatan ungu yang lebam. Sistem saraf dan otak boleh rosak dan mengganggu sistem pendengaran dan kecerdasan, dengan mortalitas mencapai 5-10%.

Pada amnya, penyakit ini muncul pada bulan November-Disember hingga Februari-Mei.

Penyakit ini termasuk dalam penyakit serius, berbahaya dan berjangkit. Di samping itu, jangkitan sering berlaku pada kanak-kanak.

Demam dan sakit kepala adalah gejala penyakit ini.

Kejutan !! Pada mulanya Bayi 4 Bulan

Bagaimana untuk mencegah penyakit ini?

1. Vaksinasi.

Ini adalah cara yang paling berkesan untuk mencegah virus meningitis.

2. Elakkan tempat di mana peredaran udara tidak baik.

3. Pastikan sistem imun anda dan pastikan udara segar.

Pastikan kebersihan dan kehangatan.

5. Jika sakit kepala, demam, letih, sakit tekak, dan mulut berdarah, segera dapatkan nasihat doktor.

Kejutan !! Pada mulanya Bayi 4 Bulan

Apakah punca penyakit ini?

1.  bakteria

Jenis penyakit ini disebabkan oleh bakteria dan merebak melalui hubungan rapat. Sekiranya tidak dirawat, boleh menyebabkan kerosakan otak yang teruk, kehilangan pendengaran deria dan menginfeksi darah (septisemia). Pesakit dengan meningitis bakteria kebanyakan bayi berusia di bawah satu tahun.

2.  virus

Penyebab adalah virus yang boleh menyebar melalui batuk, bersin dan persekitaran tidak bersih. Meningitis virus mempunyai simptom yang sama dengan selesema. Kanak-kanak yang berumur di bawah lima tahun dan seseorang yang mempunyai sistem imun yang lemah mempunyai risiko meningitis virus.

3. akibat kulat

kulat adalah penyakit yang jarang berlaku. Penyebab biasa meningitis kulat adalah Cryptococcus. Kulat akan merebak ke dalam aliran darah dan masuk ke kord rahim.

4. bakteria tuberkulosis

Ia disebabkan oleh Mycobacterium tuberculosis, dan biasa berlaku pada mereka yang mempunyai keadaan ekonomi yang kurang baik dan kekurangan zat makanan.

5. burung

Biasa biasanya berlaku pada orang yang hidup berhampiran merpati, kerana virus itu boleh menyebar melalui kotoran burung merpati.

6. parasit

Jenis  ini disebabkan oleh parasit yang biasanya memasuki badan melalui hidung. Amobeba yang menyebabkan meningitis parasit secara umumnya adalah Naegleria fowleri. Amoeba biasanya ditemui di tasik, sungai air panas yang hangat, sumber panas bumi, kolam yang tidak dirawat, pemanas air dan tanah.

Kejutan !! Pada mulanya Bayi 4 Bulan

Sebenarnya, penyakit  ini bukan sahaja menyerang kanak-kanak. Oleh itu, anda harus berhati-hati jika anda mengalami sakit kepala, demam dan leher yang kaku. Dapatkan doktor sebelum terlambat!

Sumber: womenclub

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *